مونالیزای افغانستان را دیدهاید؟
1 min read
حفیظ پاکزاد از نقاشان معاصر افغانستان و متولد ولایت بامیان است. او پس از تخریب تندیسهای بودا دست به کار شد و یک نقاشی ۲ متری خلق کرد، هر چند آرمانش خلق یک نقاشی ۵۵ متری بود! او یک نقاشی مشهور دیگر هم دارد که به «مونالیزای افغانستان» مشهور است.
به گزارش پایگاه خبری اقتصاد هنر نیوز، هرات در زمانی که جزئی از خراسان بزرگ بود، نقاشان چیرهدستی همچون کمالالدین بهزاد داشت. اما در دوران معاصر، عموم مردم از هنرمندان هنرهای تجسمی معاصر افغانستان اطلاعات اندکی دارند. دلایل متعددی هم دارد؛ از جنگهای طلانیمدت و ظهور طالبان تا نبود امکانات برای تربیت هنرمندان و فقدان رسانههای قوی برای معرفی آنها. معدود هنرمندانی هم که شناختهشده هستند، معمولاً در افغانستان زندگی نمیکنند و پس از هجوم طالبان در ادوار گذشته، این کشور را ترک کردهاند.
یکی از این هنرمندان که در عرصه نقاشی شناختهشده است، حفیظ پاکزاد نام دارد. او از نسل نقاشان دوران دوم طلائی رئالیسم در افغانستان است که آغازگر آن غلاممحمد میمنگی (متوفی ۱۳۱۴) بود و با کریم شاه خان (متوفی ۱۳۶۹) ادامه یافت و به حفیظ پاکزاد (متولد ۱۳۳۴) و اکبر خراسانی (متولد ۱۳۴۰) رسید.
پاکزاد نقاشی مشهوری دارد که به «مونالیزای افغانستان» معروف شده است. او در سال ۲۰۰۴ با الهام از اثر داوینچی و ترکیب آن با چهره «شربتگل زمانی»، تابلوی مونالیزای افغانستان را خلق کرده است.
خودش در این باره میگوید: در تاریخ هنر نقاشی فرانسه و جهان چندین اثر از نقاشان بزرگ از تابلوی مونالیزا نقاشی کردند. مثلا بعضیشان یک ریش یا سبیل برایش اضافه کردهاند، برخی هم تغییرات دیگر. به خود گفتم من هم که حالا نقاش فرانسوی ـ افغانستانی هستم، از مونالیزا به تعبیر خودم یک نقاشی با پرتره «شربت گل» خلق کنم که در جهان معروف شده و سمبل رنج درونی یک زن افغان است.
او در این اثر لبخند مشهور مونالیزای احتمالاً خوشبخت را با چهره غمگین «شربت گل» جایگزین کرده است و این تضادی بوده که قصد داشته به تصویر بکشد، چرا که «هنر» افشاگر استبداد و ظلم است.
منبع : همشهری آنلاین